ПАЛИЛУЛА РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ У ВАНРЕДНИМ ОКОЛНОСТИМА
8.02.2012

Градска општина Палилула је предузала све одговарајуће и расположиве активности на својој територији да санира последице елементарне непогоде изазване снежним падавинама и веома ниских температурама. На ванредној конференцији за новинаре, о томе су говорили проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула.Запослени у Управи Градске општине Палилула приступили су чишћењу снежних наноса са тротоара и прилаза службама општинске Управе. Општинска Управа Палилуле обезбедила је непрекидан рад-дежурство у Контакт центру - ИНФО 48 током (24 сата дежурства). Грађани Палилуле могу позвати на телефоне 0800 234567; СМС- на број 4826 или путем електронске поште на info48@palilula.eu, и пријавити одређен проблем који је настао у насељу-породици услед снежних падавина. Наша Комунална инспекција - по речима Милана Ђурђевића, председника Скупштине општине установила је дежурство 24 сата и са надлежним службама и јавно-комуналним предузећима решава присутне проблеме на терену.

У протеклом периоду, остваривањем пројеката подршке социјално угроженом становништву Палилуле и сарадњом са Центром за социјални рад, радници ове општине обишли су и пружили помоћ за преко 4000 грађана и регистровали угрожене породице. Обезбеђен је огрев за целу зиму, по три метра кубних огрева, за 5о најугроженијих породица, који је дељен у протекла два месеца. Један број грађана сагледан је и путем помоћи у основним животним намирницама и кућном хемијом.

Познато је да смо једна од најсиромашнијих општина у Србији - рекао је председник општине проф.др Игор Новаковић. Затражили смо помоћ од Владе Републике Србије, МУП-е Републике Србије-Управе за ванредне ситуације Ниш и Републичке Дирекције за робне резерве, за угрожене категорије становника на нашој територији–старачка и самачка домаћинства и многочлане породице које живе у неприступачним-завејаним подручјима  општине Палилула. По попису из 2002 у Градској општини Палилула је било 40,6 одсто становника који су корисници Цента за социјални рад. По овогодишњем попису становништва ова бројка је значајно већа и ми процењујемо да је преко 50 процената корисника Цента за социјални рад са територије, управо општине  Палилула. „Нама је ванредна ситуација практично сваког дана- каже председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић. За увођење ванредне ситуације у нашој средини није било потребно да падне велики снег. Ми практично бринемо о угроженим породицама свакодневно и трудимо се да им помогнемо. Након завршетка пројекта наша подршка социјално угроженим испољена је у виду пакета са основним животним намерницама, средствима за личну хигијену и кућну хемију. Овај снег нам је само погоршао ситуацију на терену. Имамо проблем јер је знатно увећана калоријска потрошња огрева, основних животних намерница и прекинута достава-транспорт до најугроженијих домаћинстава. Оно што вређа и забрињава је да су у „ванредној“ ситуацији цена огревног дрвета повећане са 3000 дин на 5000 дин. То је за нашу општину огромна разлика у цени и огромна количина новца који сада треба обезбедити. И док смо ми позивали на солидарност неки су покушавали да се на туђој муци преко ноћи обогате. Нажалост, сада не можемо да нађемо потребне количине дрва за огрев.

По речима председника Новаковића општина је покушала да добије донацију и од ЈП Србијашуме и од приватних предузетника. Нико се до сада није јавио. Нама је сваки кубик огрева потребан – истакао је Игор Новаковић. На територији Градске општине Палилула има пуно породица које би практично, са једним кубиком огрева, преживели. Зато смо поново упутили апел јавно-комуналним предузећима, приватним предузетницима да нам се јаве и покажу солидарност обезбеђивањем помоћи у виду огревног дрвета, хране – основних животних намерница или средстава за личну хигијену. Тимови за подршку социјално-угроженом становништву општине Палилуле, прикупљене донације одмах ће доставити становницима којима је то потребно. Општина Палилула ставила је на располагање сав возни парк у службу грађана-за доставу неопходних животних намирница најугроженијим породицама из евиденције Управе општине и Центра за социјални рад.